Wijn paar Methoden

Er zijn verschillende manieren om wijn- en spijscombinaties te benaderen, maar elke combinatie valt binnen twee categorieën. De eerste zijn congruente paren en de tweede zijn complementaire paren (Bron: De Gouden Ton).

Congruente Paren

In een congruente combinatie zullen het gekozen voedsel en de wijn verschillende verbindingen of smaken delen. Dit kan een zoete wijn zijn in combinatie met een zoet gerecht, een rode wijn met een boterachtige afdronk in combinatie met een boterachtig pastagerecht. De belangrijke tip bij het maken van congruente combinaties is ervoor te zorgen dat de wijn niet wordt overweldigd door de smaken van het voedsel.

Wanneer dit gebeurt, kan de smaak van de wijn flauw worden. De voordelen van een congruente combinatie zijn dat de wijn en het eten de smaak van de ander kunnen versterken. Rode wijnen zijn een geweldige keuze als je congruente combinaties wilt maken. Met aroma’s en smaken variërend van kers tot rokerig, zijn rode wijnen zeer divers en gemakkelijk te combineren met soortgelijke voedselcombinaties. Neem een ​​glas Syrah-wijn die vol van smaak is en een vergelijkbaar smaakprofiel heeft als sommige van je favoriete gegrilde vleeswaren, waardoor het een geweldige congruente combinatie is.

Complementaire paren

Aan de andere kant zijn complementaire combinaties gebaseerd op combinaties van eten en wijn die geen verbindingen of smaken delen, maar elkaar aanvullen. De smaken in elk worden in evenwicht gehouden door hun contrasterende elementen.

Rosé, witte en mousserende wijn zijn uitstekende keuzes voor contrasterende combinaties. Een zoete witte wijn in combinatie met een pittig gerecht zorgt ervoor dat de suiker in de wijn kan afkoelen en de kruidigheid in het gerecht in evenwicht wordt gebracht.

Een andere veel voorkomende complementaire combinatie is witte wijn bij zoute gerechten. De zoutheid van het eten vermindert de zoetheid van de wijn en brengt de fruitige smaak en aroma’s van de wijn naar voren. Een glas Chardonnay of Pinot Grigio past perfect bij zoute popcorn en vooral goed bij gefrituurde gerechten.

Geef een reactie