Alcohol

Wat maakt IPA bier zo speciaal?

IPA bier is een soort speciaalbier dat erg populair is. In veel landen is het een van de meest gedronken soorten speciaalbier. Het heeft een speciale smaak en geur en een hoger alcoholpercentage. Maar wat maakt dit bier nu eigenlijk zo speciaal? We leggen je hier meer over uit in dit artikel.

Hop

ipa

Elk bier bevat hop, maar IPA bier bevat meer hop dan andere biersoorten. De toevoeging van extra hop geeft het bier een speciale smaak en geur. Door deze toevoeging smaakt het bitter, terwijl de geur juist zoet is.

We kunnen een onderscheid maken tussen drie verschillende soorten IPA bier. Het oorspronkelijke IPA bier uit Engeland bevat in verhouding minder hop en meer mout. Dit geeft het bier een geroosterde en fruitige smaak. De smaak van dit bier is in vergelijking met de andere twee soorten IPA bier minder hoppig.

De Amerikaanse variant bevat meer hop en minder mout. Dit zorgt ervoor dat het bier een meer hoppige smaak krijgt en naar citrusvruchten en tropische vruchten ruikt. Aan Imperial bier is nog meer hop toegevoegd, waardoor het een echte verse hop smaak krijgt. Dit bier heeft ook een hoger alcoholpercentage.

Een speciaalbier met een speciaal verhaal

Bier

IPA bier heeft niet alleen een speciale smaak, maar ook een speciaal verhaal! Het bier is ontstaan in de VOC-tijd. Een Britse brouwer kwam toen op het idee om een biersoort te ontwikkelen dat langer houdbaar was, zodat het tijdens de zeereizen naar India goed houdbaar bleef. De Britten hadden namelijk recht op één pint bier per dag, maar het bier was meestal al niet meer goed als ze in In India aankwamen. De Britse bierbrouwer voegde meer hop aan het bier toe en verhoogde het alcoholpercentage, waardoor het een langere houdbaarheid kreeg.